Нещодавно Уряд затвердив нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти. Такі зміни прийняті з метою врегулювання харчування дітей з огляду на принципи здорового харчування, приведенню енергетичної цінності раціону, структури харчування до норм фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії.
Ще з початку зародження людського організму закладаються органи і системи для правильного формування яких необхідно енергетичний запас, відповідне співвідношення білків, жирів, вуглеводів, достатня кількість вітамінів, мікроелементів, які в дитячому організмі служать «будівельним» матеріалом, як кирпичики для будинку.
Від того яке харчування отримується в дитинстві формується здоров’я майбутньої дорослої людини. Особливо слід відмітити, на даний час, збільшення захворюваності смертності та інвалідності від хвороб серцево –судинної системи (інфаркти, інсульти), ендокринної системи (цукровий діабет, ожиріння), шлунково – кишкової системи (хронічні гастрити, панкреатити).
Нові норми харчування розроблені так, що враховано всі складові здорового харчування, а саме: зменшення вживання цукру в 2-2,5 рази, солі в 2 рази, хліба до 50гр, жирів, збільшено кількість овочів та фруктів, замінено продукти та добавки на натуральні продукти.
Також враховано режим (кратність), що є важливим для харчування, розвитку і функціонування організму. Щоб забезпечити різноманітність харчування, складається чотиритижневе сезонне меню, що дає можливість збалансувати співвідношення білків жирів та вуглеводів та урізноманітнити меню на певний час відповідно до сезонності. В розроблених нормах також враховано фізіологічну потребу організму в різних вікових групах, що відповідно відображено в примірних сезонних меню.
Враховано вживання відповідно до потреби питної води. Особливу увагу привертає врахування особливостей дітей з алергічними проявами та потребуючих дієтичного харчування (виразкова хвороба, цукровий діабет, лактозна недостатність, фенілкетонурія).
Лікар-педіатр Катерина ЛОМАКІНА